Koga

Koga is in 1974 opgericht door Andries Gaastra, die daarvoor een topfunctie bij Batavus verliet. Hij voegde de eerste letters van de achternaam van zijn vrouw Marion Kowallik samen met die van zijn eigen achternaam tot de merknaam Koga. De toevoeging Miyata kwam van de Japanse framebouwer Miyata, waarmee Gaastra een samenwerking aanging. Voor de versnellingen werd het Japanse Shimano uitgekozen, dat daarmee zijn intrede op de Nederlandse markt deed.

De verkoop van racefietsen en later ook toerfietsen steeg tijdens de jaren 1980 gestaag. Het bedrijf steunde wielerteams. En met succes: in 1981 won Peter Winnen een rit tijdens de Ronde van Frankrijk op de Alpe d'Huez.

Bij de vrouwen zou Leontien van Moorsel in 2000 drie keer een Olympische medaille behalen met een fiets van Koga-Miyata.

In 1992 werd Koga Miyata verkocht aan de Atag Cycle Group, die zes jaar eerder al Batavus had gekocht. Koga-Miyata produceerde op dat moment veertigduizend fietsen en had zeventig werknemers in dienst.

Koga-Miyata koos vanaf het begin voor superieure onderdelen van Japanse makelij. Het ontwerp en de assemblage van de fietsen met de hand gebeurt in Nederland. De collectie is inmiddels erg gediversifieerd en omvat ook elektrische fietsen en comfortabele stadsfietsen. Het bedrijf richt zich met zijn assortiment op de veeleisende fietser, die bereid is te betalen voor kwaliteit. En het is de kwaliteit van de fiets die je terugvindt in de aanschaf en onderhoud van een Koga Miyata bij Fietswinkel De TandeM.